4.1. Koolstofkringloop
Oplossing
De koolstofkringloop kunnen we beschrijven aan de hand van 3 grote processen:
- koolstofassimilatie via fotosynthese

Het proces waarbij koolstof via CO2 wordt vastgelegd in glucosemoleculen noemen we koolstofassimilatie. Met glucose worden ook andere organische stoffen opgebouwd, vandaar dat we deze ook koolstofverbindingen noemen. In deze vorm geraakt koolstof in de voedselketen.
- Celademhaling
Je weet al dat organismen aan celademhaling doen voor energiewinning. Koolstof in suikers, eiwitten en vetten komt vrij tijdens de afbraak van die moleculen als CO2. Op deze manier wordt de koolstofvoorraad in de atmosfeer terug aangevuld.
- verbranding fossiele brandstoffen
De C-verbindingen in aardolie, aardgas, steenkool en turf zijn afkomstig van afgestorven organismen die door de reducenten onvolledig werden afgebroken bij gebrek aan O2. Op die manier wordt een deel van de ooit geproduceerde organische stoffen uit de koolstofkringloop afgezonderd. Als men deze stoffen verbruikt, dan komt door de verbranding CO2 in de atmosfeer.

Als je geïnteresseerd bent en graag eens iets extra wil lezen in verband met de CO2 hoeveelheid en het effect op de Aarde. Dan kan je volgend artikel lezen in verband met de kolonisatie van de Amerika's in de 15e en 16e eeuw.